هیچکسی نمیتواند برنامه هستهای ایران را نابود کند
به گزارش گروه سیاسی پایگاه خبری تحلیلی «شیرازه»، به نقل از صداوسیما، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گفتگویی با یک رسانه آرژانتینی، درباره موضوع هستهای ایران صحبت کرد.
گروسی در پاسخ به اینکه آیا نگران تلاشهای رژیم صهیونیستی برای متقاعد کردن دولت آمریکا به انجامدادن اقدام نظامی علیه ایران است، گفت: بله؛ اسرائیل بارها در این باره صحبت کرده است. آنها وضعیتی را که ایران یک سلاح اتمی داشته باشد تهدیدی وجودی برای خود میدانند. در مواجهه با این موقعیت، این که مذاکراتی در جریان است، برایم مهم است.
گزارشهای رسانهای حاکی از تلاش بنیامین نتانیاهو نخستوزیر رژیم صهیونیستی در راستای متقاعد کردن دونالد ترامپ به برچیدن برنامه هستهای ایران از طریق اقدام نظامی بودهاند. اگرچه رئیسجمهور آمریکا اکنون در حال طیکردن روندی دیپلماتیک برای رسیدگی به برنامه هستهای ایران است.
ایران و آمریکا تاکنون چهار دور مذاکرات غیرمستقیم را با میانجیگری عمان برای رسیدگی به مسئله برنامه هستهای ایران انجام دادهاند. طرفین به طور کلی روند این گفتگوها را خوب ارزیابی کرده و گفتهاند ایدههای مفیدی در جریان گفتگوها مطرح شده و جریان گفتگوها از کلیات فاصله گرفته است.
مقامات ایران تأکید کردهاند؛ برخورداری ایران از انرژی هستهای صلحآمیز و حق غنیسازی ایران موضوعی قابل مذاکره نیست و تأکید کردهاند ایران مقتدرانه از برنامه هستهای صلحآمیز خود در قبال هرگونه اقدام متجاوزانه دفاع خواهد کرد.
راهکار دیپلماتیک در اولویت قرار دارد
گروسی در گفتگو با شبکه «لا ناسیون» آرژانتین گفت: من با «استیو ویتکاف» نماینده ترامپ در منطقه در تماس بودهام و در تلاش هستیم اطلاعاتی را که درباره ایران داریم، ارائه کنیم. همه با ایران گفتگوهایی دارند، اما تنها کسی که در ایران است، ما «آژانس بینالمللی انرژی اتمی» هستیم.
ویتکاف ریاست هیأت دیپلماتیک آمریکا گفتگوهای غیرمستقیم با تهران را بر عهده دارد.
مدیرکل آژانس در ادامه این گفتگو در پاسخ به این که آیا حضور آژانس در ایران دائمی است، ادعا کرد: بله ما در آنجا حضور داریم و وقفهای در بازرسیها نبوده است. مشکلی که با ایران داریم، این است که با نکات مبهم زیادی مواجه هستیم چراکه این کشور هیچگاه مسائل را بهخوبی توضیح نداده است. با این وجود، ما تنها نهادی هستیم که یک هیأت بازرسی رسمی در آنجا دارد. این به دلیل عضویت ایران در پیمان منع گسترش تسلیحاتی اتمی است که در آن مقرر شده هر کشوری که فعالیت هستهای دارد، باید با آژانس توافقی درباره بازرسی آشکار آن داشته باشد.
وی در پاسخ به سئوال دیگری مبنی بر این که آیا با وجود کارزار رژیم صهیونیستی علیه برنامه هستهای ایران، مسیر دیپلماتیک را برای رسیدگی به این مسئله در اولویت قرار میدهد، گفت: کاملاً. من معتقدم باید به طور خستگیناپذیری در پی دستیابی به توافقی دیپلماتیک باشیم. این امر غیرممکن نیست. باید از کار ویتکاف در این زمینه حمایت کرد.
نیاز به شفافسازی بیشتر از سوی ایران
گروسی در ادامه این گفتگو در پاسخ به اینکه آیا میتواند به طور دائمی از دستیابی ایران به یک سلاح اتمی جلوگیری کرد، توضیح داد: بله، قطعاً. در این راستا، به یک توافق سیاسی نیاز داریم که ایران به موجب آن متعهد شود که سلاح هستهای نداشته باشد. ایرانیها میگویند به این موضوع متعهدند، اما در عین حال تردیدهایی نیز وجود دارد. درباره بسیاری از فعالیتهایی که در ایران انجام میشود، شبهاتی وجود دارد. آنها باید درباره این شبهات شفافسازی کنند و شفافیت بیشتری داشته باشند. دستیافتن به این غیرممکن نیست.
وی با اشاره به تماسهای خود با مقامهای ایرانی گفت: من مدام با «سید عباس عراقچی» وزیر امور خارجه ایران در تماسم که به من میگوید آنها هم همین هدف را دنبال میکنند.
اقدام نظامی علیه برنامه هستهای ایران مسئله اصلی را حل نمیکند
مدیرکل آژانس درباره هرگونه اقدام نظامی علیه برنامه هستهای ایران گفت: حملهای از سوی اسرائیل باعث بروز یک درگیری گسترده خواهد شد و نمیدانم که آیا بتواند مشکل اصلی را حل کند یا خیر. چون مشکل اصلی ظرفیت فعالی ایران برای داشتن یک سلاح اتمی است، حتی ویرانگرترین کارزار «اقدام نظامی» نیز قادر به ویران کردن تمام زیرساختها نخواهد بود و امکان بازسازی آن وجود خواهد داشت. چنین اقدامی فاجعهبار خواهد بود. به یاد داشته باشید که ایران کشوری بسیار بزرگ و ثروتمند است.
وی افزود: به نظرم اگر بتوانیم ترس از دستیابی ایران به سلاحی هستهای را برطرف کنیم، گام بسیار بزرگی در راستای برقراری ثبات در منطقه غرب آسیا برداشتهایم که تا کنون رنج زیادی را متحمل شده است.
وزیر امور خارجه ایران اخیراً در سخنرانی خود در چهارمین دور «گفتگوهای ایرانی - عربی» درباره ادعای وجود اهداف نظامی در برنامه هستهای ایران گفت: جمهوری اسلامی ایران دستیابی و استفاده از سلاحهای هستهای را حرام دانسته و همواره یک عضو متعهد به نظام عدم اشاعه بینالمللی بوده است، اما همزمان بر حق خود برای استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای به شمول غنیسازی اصرار دارد.
وی افزود: ما به دنبال سلاح هستهای نیستیم و اصولاً سلاحهای کشتار جمعی هیچ جایگاهی در دکترین امنیتی ایران ندارند. به همین جهت ما از مبتکران ایجاد منطقه عاری از سلاحهای هستهای در غرب آسیا بودهایم، اما لازم است کشورهای غربی و همه آنان که مدعی مقابله با سلاحهای هستهای هستند، از استانداردهای دوگانه خودداری کنند؛ نمیتوان از یک سو مدعی نگرانی از انرژی صلحآمیز هستهای ایران و دیگر کشورهای منطقه بود، اما اجازه داد یک رژیم اشغالگر متجاوز و نسلکش دارنده زرادخانه بزرگ تسلیحات هستهای باشد.
وزیر خارجه ایران در پایان گفت: ما به گفتگوهای خود با دولت آمریکا و البته همزمان با اروپا، روسیه و چین با حسننیت ادامه میدهیم اگر هدف از این مذاکرات ابراز اطمینان از عدم دستیابی ایران به سلاح هستهای باشد این تحصیل حاصل است و لذا رسیدن به یک توافق کاملاً در دسترس است، اما اگر هدف محروم کردن ایران از حقوق هستهای خود و دیگر درخواستهای غیرواقعی و غیرمنطقی باشد، باید به صراحت بگویم که جمهوری اسلامی ایران به هیچ وجه، از هیچ یک از حقوق ملت پرافتخار ایران عقب نخواهد نشست.
انتهای خبر/