حالت تاریک
چهارشنبه, 31 اردیبهشت 1404
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن پایگاه خبری تحلیلی شیرازه هستید؟
دیپلماسیِ فراتر از غرب‌گرایی
یادداشت؛

دیپلماسیِ فراتر از غرب‌گرایی

سیاست خارجی دولت شهید رئیسی مبنی بر تغییر مسیر از غرب‌گرایی به سوی چندجانبه‌گرایی و توسعه همکاری‌های منطقه‌ای متمرکز شده بود. این رویکردهای نوین، جایگاه بین‌المللی ایران را در معادلات جهانی محکم‌تر کرد.

به گزارش  خبرنگار گروه سیاسی پایگاه خبری تحلیلی «شیرازه»، عملکرد دولت شهید آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی در سیاست خارجه و روابط بین‌الملل مؤفق و قابل تحسین بوده است که در یادداشت حاضر به آن می‌پردازیم.

 تغییر مسیر دیپلماسی: در دولت سیزدهم مسیر دیپلماسی از غربگرایی به سوی چندجانبه گرایی و توسعه همکاری با کشورهای همسو و منطقه‌ای « از آفریقا، شرق آسیا، همسایگان و آمریکای جنوبی » تغییر یافت؛ در همین راستا، شاهد امضای توافقات مؤثر با کشورهای همسایه و فعال‌سازی روابط منطقه‌ای بوده‌ایم که در تاریخ جمهوری اسلامی بی‌سابقه است.

توسعه روابط خارجی: برقراری تعاملات و همکاری‌های گسترده با کشورهای قدرتمند مانند چین، هند و روسیه، و عضویت در سازمان‌هایی چون سازمان همکاری شانگهای و گروه اقتصادی بریکس که سطح روابط بین‌المللی کشور را افزایش داد.

قابل ذکر است، سازمان همکاری شانگهای سازمانی میان‌دولتی است که در سال ۲۰۰۱ برای همکاری‌های چندجانبه امنیتی، اقتصادی و فرهنگی توسط چین،  روسیه،  قزاقستان،  قرقیزستان،  تاجیکستان و ازبکستان با هدف برقرار کردن موازنه در برابر نفوذ آمریکا و ناتو در منطقه، پایه‌گذاری شد.

همچنین گروه بریکس یک گروه بین‌المللی به رهبری قدرت های اقتصادی نوظهوری است. بریکس «BRICS » مخفف پنج اقتصاد بزرگ در حال ظهور است: برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی. از سال ۲۰۰۹، دولت‌های کشورهای بریکس سالانه در اجلاس های رسمی تشکیل جلسه داده‌اند. چین میزبان چهاردهمین اجلاس سران بریکس در ۲۴ جولای ۲۰۲۲ به صورت مجازی بود.

یکی از مهم‌ترین دلایل اهمیت حضور در گروه بریکس این است که این مجموعه، با دارا بودن نیمی از جمعیت جهان و حدود ۲۵ تا ۲۸ درصد از ظرفیت اقتصاد جهانی، پتانسیل قابل توجهی برای تأثیرگذاری بر اقتصاد بین‌الملل دارد. همچنین، اعضای بریکس از رشد سریع اقتصادی و نفوذ در مسائل جهانی برخوردارند.

از سوی دیگر، رویکرد اصلی این گروه همواره حمایت از کشورهای در حال توسعه و کشورهای جنوبی بوده و تلاش می‌کنند تا در مقابل نظام مالی و پولی غرب، توازن و عدالت اقتصادی را برقرار سازند.

مدیریت دیپلماسی فعال و منطقه‌ای: گسترش همکاری‌های منطقه‌ای، به ویژه با کشورهای حاشیه خلیج فارس، و تلاش برای کاهش تنش‌ها و بهبود روابط با عربستان سعودی که فصل جدیدی در روابط دوجانبه پس از تنش‌های عمیق را آغاز کرد، نمادی از تغییر رویکرد مثبت در سیاست خارجی است.

حضور موثر در عرصه بین‌المللی: حضور گسترده مقامات کشور در مراسم‌های منطقه‌ای و جهانی و استقبال مقامات خارجی از سفرهای مقامات ایرانی که نشان‌دهنده اعتبار و جایگاه جدید ایران پس از پیروی از دیپلماسی فعال است.

کاهش اتهامات و محدودیت‌های انزوای بین‌المللی: سیاست خارجی دولت سیزدهم، برخلاف سال‌های انفعال گذشته، بر حذف سیاست‌های انزوا و تداوم روند «کاهش تنش و تقویت روابط با کشورهای منطقه» تمرکز داشته است.

بازسازی و گشایش در روابط تاریخی: شروع و بهبود روابط با مصر، تونس، و تحکیم روابط با کشورهای حوزه خلیج فارس، که نشان از سیاست خارجی مبتنی بر اصلاح و تعامل مثبت است.

پاسخ مثبت و گسترده بین‌المللی: حضور و استقبال رهبران و مقامات کشورهای مختلف در مراسم یادبود آیت‌الله رئیسی و اعطای پیام‌های تسلیت از سطح جهانی، خود نشانگر اعتبار و جایگاه ایران در سطح بین‌المللی است.

در این مراسم، بیش از ۶۰ تن از سران و مقامات عالی‌رتبه کشورها و سازمان‌های منطقه‌ای و بین‌المللی با حضور در سالن اجلاس سران تهران، به مقام رئیس‌جمهور، وزیر خارجه و دیگر شهدای خدمت ادای احترام کردند.

در مراسم یادبود ادای احترام به شهدای خدمت، رئیس‌جمهور تاجیکستان، امیر قطر، رئیس‌جمهور تونس، نخست‌وزیران عراق، پاکستان، ارمنستان، جمهوری آذربایجان و سوریه، رهبر ملی ترکمنستان، رؤسای مجالس لبنان، الجزایر، قزاقستان، مالی، اتیوپی، روسای دومای روسیه و مجالس قانون‌گذاری و عالی ازبکستان، معاونان روسای جمهور ترکیه و هند و معاونان نخست‌وزیران قرقیزستان، ارمنستان، چین، افغانستان و صربستان حضور داشتند.

در نهایت، سیاست خارجی دولت سیزدهم مبتنی بر اصول و منافع ملی، عدم معامله‌گری، و تمرکز بر منافع مشترک و اعتمادسازی در روابط بین‌المللی.

این اقدامات و رویکردها، نشان از گسترش و تثبیت جایگاه مثبت و موفق ایران در عرصه بین‌المللی و منطقه‌ای دارد، و این موفقیت‌ها مرهون رهبری و دیپلماسی فعال شهید رئیسی و دولت سیزدهم بوده است.

نویسنده: صدیقه خالقی
خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «شیرازه»

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!