حالت تاریک
چهارشنبه, 08 بهمن 1404
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن پایگاه خبری تحلیلی شیرازه هستید؟
انحصار؛ ریشه بی‌ثباتی در بازار
یک اقتصاددان مطرح کرد:

انحصار؛ ریشه بی‌ثباتی در بازار

استاد دانشگاه و عضو انجمن اقتصاددانان ایران، بی‌ثباتی در بازارهای کالا، انرژی، نیروی کار و ارز را ناشی از انحصار در بازارهای کلیدی دانست و خواستار اصلاح ساختارهای اقتصادی و تقویت رقابت در بخش مواد غذایی شد.

امین عربی در گفتگو با خبرنگارگروه اقتصادی پایگاه خبری تحلیلی «شیرازه»، به وضعیت اقتصادی کشور و بی‌ثباتی در بازارهای اصلی پرداخت و گفت: چرا بازارهای کالا، مواد غذایی، انرژی، نیروی کار و پول همچنان در حالت بی‌ثباتی قرار دارند؟ این بی‌ثباتی‌ها در بازار نیروی کار به مشکلات اجتماعی تبدیل می‌شود و در بازار ارز و پول نیز تأثیرات عمیقی دارد.  

وی افزود: هر بازاری شرایط و قوانین خاص خود را دارد. از نظر رقابتی، بسیاری از این بازارها به صورت انحصاری یا شبه‌انحصاری عمل می‌کنند. در این میان، بازار مواد غذایی مهم‌ترین مورد توجه است.

عضو هیئت‌رئیسه سازمان هدفمندی یارانه‌ها گفت: اگرچه در سطح جهانی بازارهای مواد غذایی معمولاً رقابتی هستند و دولت‌ها سعی می‌کنند رقابت را تقویت کنند، اما در ایران به جای ایجاد رقابت، با قوانین، مقررات و تسهیلات زیاد، این بازارها به صورت انحصاری در اختیار شرکت‌های خاص قرار گرفته‌اند. 

عربی تأکید کرد: این ساختار انحصاری باعث شده تا بازارهای مواد غذایی نتوانند وظایف خود را در اقتصاد انجام دهند. تسهیلات ارائه شده، علاوه بر اینکه انتظار می‌رفت به افزایش تولید و کاهش قیمت کمک کند، در واقع منجر به بی‌ثباتی و افزایش هزینه‌های مردم شده است. 

وی ادامه داد: ما باید از این راهکارهای نادرست که می‌گویند «یک شرکت بزرگ بسازیم»، دست کشی کنیم. در عوض، باید این ظرفیت‌ها را به چند شرکت کوچک‌تر تقسیم کنیم. چون اگر شرکت‌ها بسیار بزرگ شوند، باعث بازدهی نزولی نسبت به مقیاس و افزایش هزینه‌ها می‌شوند. همچنین، این شرکت‌های بزرگ نمی‌توانند وظایف اجتماعی را انجام دهند.

این اقتصاددان ادامه داد: آموزش به خانواده‌ها دربحث تولیدات خانگی، ماندگاری محصولات و بهداشت میتواند به ثبات بازار کمک کند که میتوان بر این موضوع سرمایه گزاری کرد و نتیجه خوبی هم گرفت.

عربی به تأثیر تحریم‌ها و عدم هماهنگی تولید و مصرف اشاره کرد و پیوند ضعیف دانشگاه‌ها با صنعت انرژی را عامل مهمی ارزیابی کرده و پیشنهاد داد دانشگاه‌ها با تمرکز بر انرژی‌های تجدیدپذیر و بهینه‌سازی مصرف، نقش فعال‌تری ایفا کنند.

وی افزایش حجم پول توسط دولت را عامل اصلی نوسانات قیمت‌ها و کاهش ارزش دارایی‌ها دانسته و خواستار مبارزه جدی با تورم و گران‌فروشی شد. او مشکلات بخش بانکی و سرمایه‌گذاری و افزایش قیمت تسهیلات را عامل بی‌ثباتی در بازار سرمایه معرفی کرد.

عربی برای رفع این مشکلات، پیشنهاداتی از جمله اصلاح ساختارها، کاهش رانت، تقویت پیوند دانشگاه و صنعت، هماهنگی سیاست‌گذاری‌ها و عدالت در صدور مجوزها ارائه داد.

عضو هیئت‌رئیسه سازمان هدفمندی یارانه‌ها همچنین بر اهمیت آگاهی‌رسانی به مردم در مورد نحوه مصرف انرژی و سایر منابع تاکید کرد و گفت: مردم ایران با توجه به تجربیات گذشته، بصیرت لازم برای مقابله با توطئه‌ها و حفظ ثبات اقتصادی را دارند.

وی در جمع‌بندی به عوامل بی‌ثباتی اقتصادی در بازارها اشاره و عنوان کرد: انحصار به ویژه در بازارهای مواد غذایی و انرژی که قوانین و مقررات فعلی مانع رقابت شده‌اند، ضعف پیوند دانشگاه و صنعت؛ عدم تعامل کافی بین مراکز علمی و نیازهای صنعت، به خصوص در حوزه انرژی، عدم هماهنگی سیاست‌گذاری‌ها؛ عدم انسجام در سیاست‌های اقتصادی دولت در بخش‌های مختلف، ایجاد فرصت‌های نامتعادل برای برخی افراد و شرکت‌ها که منجر به بی‌ثباتی در بازار می‌شود.

انتهای خبر/ 224224

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!