کد خبر: ۱۶۷۶۵۵
تاریخ انتشار: ۱۴:۵۸ - ۱۶ ارديبهشت ۱۴۰۴
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم‌پزشکی شیراز: 

سبک زندگی ماشینی، کودکان را مبتلا به آسم می‌کند

عضو هیأت علمی دانشگاه علوم‌پزشکی شیراز گرایش روزافزون به زندگی در آپارتمان‌ها و محدود شدن فضای بازی کودکان به محیط‌های بسته و استریل را سبب کاهش تماس با طیف وسیعی از میکروارگانیسم‌های موجود در طبیعت و به تبع آن، افزایش بیماری آسم در این گروه دانست.

سبک زندگی ماشینی، کودکان را مستعد ابتلا به آسم می‌کند

سید حسام‌الدین نبوی‌زاده، فوق‌تخصص بیماری‌های آلرژی و ایمونولوژی بالینی، در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «شیرازه»، به مناسبت شانزدهم اردیبهشت «روز جهانی آسم»، عوامل ژنتیکی و محیطی را از جمله مهم‌ترین دلایل افزایش شیوع آسم در کودکان برشمرد و گفت: مسئله ژنتیک در این بیماری نقش بسزایی دارد، به‌طوری‌که در افراد دارای آلرژی، احتمال بروز بیماری در فرزندان افزایش می‌یابد بااین‌حال، عوامل محیطی که در سال‌های اخیر به طور چشمگیری افزایش‌یافته است، نقش پررنگ‌تری ایفا می‌کند.

وی افزایش سزارین‌ها را یکی از عوامل محیطی مؤثر در ابتلا به این بیماری دانست و افزود: کودکانی که از طریق سزارین متولد می‌شوند، به دلیل عبور نکردن از کانال زایمان، با میکروب‌های مفید در تماس نیستند و این امر باعث رشد میکروب‌های مضر در روده نوزاد شده و استعداد ابتلا به آلرژی افزایش می‌یابد.

این استاد دانشگاه علوم پزشکی شیراز همچنین مصرف شیرخشک و آنتی‌بیوتیک‌ها به میزان بالا را از دیگر عوامل تشدیدکننده این بیماری عنوان کرد و گفت: میکروب‌های مفید روده نقش حیاتی در جلوگیری از ابتلا به آلرژی و آسم دارند.

تغییر سبک زندگی، راهکاری مؤثر در پیشگیری از آسم

نبوی‌زاده، تغییر سبک زندگی را راهکاری مؤثر در پیشگیری از ابتلا به آسم دانست و بیان کرد: زندگی آپارتمان‌نشینی و دوری کودکان از تماس با میکروب‌های محیطی، مقاومت بدن آنان را در برابر آلرژی کاهش می‌دهد، بنابراین توصیه می‌شود افراد از غذاها و میوه‌های طبیعی استفاده کنند و مصرف غذاهای کنسروی را محدود کنند؛ همچنین، ترویج زایمان طبیعی و تغذیه با شیر مادر از اهمیت بالایی در پیشگیری از ابتلا به این بیماری برخوردار است.

این فوق‌تخصص بیماری‌های آلرژی و ایمونولوژی بالینی خطر ابتلا به آلرژی را در خانواده‌های تک‌فرزند بالاتر ارزیابی کرد و افزود: درحالی‌که در خانواده‌های دارای فرزندان بیشتر، این احتمال کاهش می‌یابد.

چگونه آسم را مدیریت کنیم؟

وی در ادامه، به مبحث مدیریت آسم پرداخت و ضمن تأکید بر ضرورت افزایش آگاهی خانواده‌ها در این زمینه گفت: بسیاری از والدین به دلیل باورهای غلط مانند عادت‌کردن فرزندان به اسپری‌ها یا مضر بودن آن‌ها، داروهای تجویز شده برای کودکانشان را به درستی مصرف نمی‌کنند.

نبوی‌زاده تصریح کرد: اگر به خانواده‌ها آموزش داده شود که این داروها می‌توانند از حملات آسم جلوگیری کنند و دسترسی به آن‌ها باقیمت مناسب فراهم شود، کیفیت زندگی کودکان به طور چشمگیری افزایش می‌یابد.

عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز از خانواده‌ها خواست تا از اصرار زیاد به پزشک برای تجویز آنتی‌بیوتیک‌های غیرضروری خودداری کرده و به طور مداوم با پزشک فرزند خود در ارتباط باشند.

این استاد دانشگاه علوم پزشکی شیراز نقش رسانه‌ها و فضای مجازی را در افزایش آگاهی عمومی بسیار مهم ارزیابی کرد و گفت: اگر خانواده‌ها بدانند که کنترل‌نکردن و درمان‌نکردن آسم می‌تواند منجر به پیشرفت بیماری و آسیب به ریه‌ها شود، این موضوع را با اهمیت بیشتری پیگیری می‌کنند؛ همچنین آگاهی در مورد عوامل تشدیدکننده ابتلا به آسم مانند سیگار و شناخت آلرژن‌ها و دوری از آن‌ها نیز بسیار کمک‌کننده است.

نبوی‌زاده، مصرف غذاهای فرآوری شده، چیپس، نوشابه‌ها و فست‌فودها را از جمله عوامل تحریک‌کننده آسم در کودکان دانست و بر لزوم تلاش برای دور نگه‌داشتن کودکان از این مواد غذایی تأکید کرد.

آلودگی هوا در تشدید آسم نقش دارد

وی آلودگی هوا را عامل مهم دیگری در تشدید آسم برشمرد و اظهار کرد: آلودگی هوا، چه ناشی از سیگار و چه آلودگی‌های محیطی و ریزگردها باشد، سیستم دفاعی بدن را در مقابله با آلرژن‌ها و گرده‌ها دچار اختلال می‌کند.

نبوی‌زاده، همچنین به تأثیر تغییرات اقلیمی و گرمایش زمین بر افزایش دوره گرده‌افشانی و تشدید آسم در بیماران اشاره کرد و گفت: راهکارهای فردی مانند بستن پنجره‌ها در زمان گرده‌افشانی، تعویض منظم لباس‌ها و استفاده از تهویه‌های مناسب، برای کاهش مواجهه با آلرژن‌ها ضروری است؛ همچنین، انجام آزمایش‌های پوستی برای شناسایی آلرژن‌های خاص نیز از دیگر توصیه‌ها محسوب می‌شود.

مراقبت از آسم برای همه

عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز با اشاره به شعار روز جهانی آسم در سال جاری با عنوان «مراقبت از آسم برای همه»، بر ضرورت دسترسی تمام اقشار جامعه به خدمات مراقبتی مربوط به بیماری آسم تأکید کرد و گفت: لازم است تلاش کنیم تا استفاده از داروهای در دسترس و مراجعه به کلینیک‌ها برای همه افراد جامعه امکان‌پذیر باشد؛ استفاده از درمانگاه‌های دولتی و ظرفیت رسانه‌ها برای ارائه رایگان اطلاعات در مورد بیماری‌ها نیز می‌تواند در این زمینه بسیار مؤثر باشد.

این فوق‌تخصص بیماری‌های آلرژی و ایمونولوژی بالینی به پیشرفت‌های علمی در زمینه شناخت و درمان آسم اشاره کرد و افزود: درگذشته، آسم به‌عنوان یک بیماری تنگی برگشت‌پذیر راه‌های هوایی شناخته می‌شد، اما امروزه می‌دانیم که آسم یک بیماری التهابی است و درمان‌نکردن التهاب می‌تواند منجر به آسیب‌های غیرقابل‌برگشت شود.

نبوی‌زاده تصریح کرد: پیشرفت‌های اخیر در زمینه نقش میکروب‌های مفید روده و استفاده از پروبیوتیک‌ها و پری‌بیوتیک‌ها، دیدگاه‌های جدیدی را در پیشگیری و درمان آسم گشوده است.

وی یادآور شد: امید است که با ادامه تحقیقات، داروهای جدیدتر و روش‌های پیشگیری مؤثرتری برای مقابله با این بیماری در کودکان ارائه شود.
شانزدهم اردیبهشت در تقویم سلامت بین‌المللی، به‌عنوان روز جهانی آسم نام‌گذاری شده است.

انتهای خبر/۲۲۴۲۲۴

نظرات بینندگان