
دومین روز نشست منطقهای دیپلماسی اقتصادی استانی؛
تفویض اختیار به استانداران کلید توسعه اقتصادی است
روز دوم نخستین نشست منطقهای دیپلماسی اقتصادی استانی با محوریت تمرکزدایی و تفویض اختیار به استانداران در جهت توسعه مناطق مرزی و همکاریهای اقتصادی با کشورهای حوزه خلیجفارس به پایان رسید.
به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی پایگاه خبری تحلیلی «شیرازه»، امروز جمعه دوم خردادماه ۱۴۰۴ دومین روز از نخستین نشست منطقهای دیپلماسی اقتصادی استانی در سالن همایش مؤسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام ISC شیراز با حضور معاون اجرایی رئیسجمهور، معاون دیپلماسی وزارت خارجه، معاون توسعه اقتصادی و سرمایهگذاری دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد، نمایندگان ایران در کشورهای حوزه خلیجفارس، مقامات استانهای جنوبی کشور، رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی و جمعی از مسئولان استان فارس برگزار شد.
تفویض اختیار به استانداران کلید توسعه مناطق مرزی و همکاریهای اقتصادی است
مجید فراهانی معاون اجرایی رئیسجمهور در سخنانی ضمن بزرگداشت مناسبتهایی چون اول خرداد، روز بزرگداشت ملاصدرا حکیم شیرازی و نگاهی به حماسههای دوم و سوم خرداد، بر اهمیت تمرکززدایی و واگذاری اختیارات به استانها در حوزه تبادلات مرزی با کشورهای همسایه تأکید کرد.
وی گفت: هدف اصلی تمرکززدایی، انتقال قدرت و تصمیمگیریهای مدیریتی از دولت مرکزی به استانها است تا بتوانند به شکل مؤثرتری نیازهای محلی را پاسخگو باشند و مشارکت مردم در امور تصمیمگیری افزایش یابد. در همین راستا، ریاستجمهوری بر لزوم این تغییرات تأکید داشته و جناب دکتر پزشکیان بارها بر ضرورت تفویض اختیار در این حوزه تأکید کردهاند.
معاون اجرایی افزود: به دلیل ناکارآمدی ساختارهای قبلی و اجرایی موجود، تلاش داریم با تفویض اختیارات، مسائل منطقهای و داخلی دنبال شود تا تصمیمات دقیقتر و راهکارهای مؤثرتر اتخاذ شود و در فرایند اجرا و رفع ایرادات، معطلی و دیوانسالاری کاهش یابد. بر اساس برنامه هفتم توسعه و هدف رشد ۲۲/۵ درصدی در صادرات غیرنفتی، بهرهگیری از ظرفیتهای استانها و بخش خصوصی حیاتی است.
فراهانی تصریح کرد: در شرایط تحریم و فشارهای بینالمللی، توان استانهای مرزی در تبادلات اقتصادی و دیپلماتیک میتواند نقش کلیدی ایفا کند. در سطوح مختلف سیاستگذاری، مقامات بلندپایه کشور، از جمله مقام معظم رهبری و رئیسجمهور، تعیینکننده راهبردهای کلان هستند، اما در سطح عملیاتی، استانداران باید نقش فعالتری در مدیریت امور مرزی داشته باشند.
وی ادامه داد: در این راستا، چندین پیشنهاد در دستور کار قرار دارد، از جمله:
- واگذاری دبیری کمیسیون مشترک اقتصادی با کشورهای همسایه به استانداران، با نظر و تأیید وزیر کشور
- مدیریت یکپارچه تمام امور مرتبط با گذرگاههای مرزی، پایانهها، بازارچهها و انعقاد تفاهمنامههای مرزی توسط استانداران.
- انتقال برخی اختیارات مانند مدیریت بازارچههای مرزی و تعیین ترددهای مرزی به استانداران، بر اساس عمل متقابل.
- توسعه و ایجاد مراکز تجاری مشترک در کشورهای همسایه، با هدفگذاری بر ارتقای صادرات و سرمایهگذاری در حوزههای صنعت، کشاورزی، و خدمات فنی و مهندسی.
معاون اجرایی رئیسجمهور خاطرنشان کرد: بسیاری از امور مربوط به تبادلات مرزی و همکاریهای اقتصادی در حوزههای مشترک استانی است و بهرهگیری مؤثر از این امکانات نیازمند عزم جدی و تفویض اختیارات مناسب است تا بتوانیم توان عملیاتی و اجرایی استانها را به سطح مطلوب برسانیم.
فراهانی بر اهمیت واگذاری اختیارات به استانداران تأکید کرد و گفت: کشورهای همسایه ما از جمله عراق، عمان، قطر، عربستان، امارات و بحرین، توانستهاند با تفویض اختیار به مقامات محلی، تبادلات اقتصادی قابلتوجهی انجام دهند.
وی افزود: استانهای مرزی ما مانند خوزستان، بوشهر و هرمزگان نیز باید از امکانات و ظرفیتهای خود بهرهمند شوند و در حوزه همکاریهای اقتصادی و تجاری با کشورهای همسایه، فعالیتهای بیشتری داشته باشند.
معاون اجرایی رئیسجمهور در ادامه بیان کرد: پیشنهادها متعددی در حوزههای مختلف مطرح شده است که یکی از آنها، تفویض اختیار در زمینههای سرمایهگذاری، توزیع منافع بهرهوری، صدور مجوزهای سرمایهگذاری خارجی و افزایش سقف پرداخت تسهیلات بانکی است.
فراهانی تصریح کرد: این تصمیماتی که نیازمند تصویب در مجلس شورای اسلامی است، باید به شکل جدی پیگیری شوند و استانداران بتوانند نقش فعالتری در این مسیر داشته باشند.
وی تأکید کرد: بهرهگیری از ظرفیتهای بخش خصوصی در حوزههای خدمات دولتی و سرمایهگذاری، میتواند توسعه استانها را تسریع کند.
معاون اجرایی رئیسجمهور گفت: پیشنهاد میکنم استانداران و دستگاههای مختلف در کمیسیونهای مربوطه فعالانه مشارکت داشته باشند تا بر اساس آن بتوان تحول اداری در سطح کشور ایجاد کرد و توسعه پایدار را رقم زد.
فراهانی در پایان اظهار کرد: باید با همکاری و همبستگی، مسیر توسعه کشور را هموار ساخت و به تحقق اهداف کلان اقتصادی و اجتماعی دست یافت.
وی تأکید کرد: امیدوارم با دقت و حمایتهای لازم، مسیر تحقق این اهداف هموارتر شود.
وزارت خارجه حامی بخش خصوصی؛ توسعه اقتصادی با تکیه بر ظرفیتهای داخلی
معاون دیپلماسی وزارت خارجه تأکید کرد: فعالیتهای کنسولی در زمان شهید عبداللهیان بهبود یافته است.
مهاجر با اشاره به سامانه «پرسمان» که برای ثبتنام ایرانیان در کانادا راهاندازی شده، گفت: این سامانه به ایرانیان این امکان را میدهد که قبل از سفر به ایران، وضعیت خود را در زمینههای امنیتی، مالی، خانوادگی و سلامت بررسی کنند و وزارت خارجه با صداقت اطلاعات لازم را در اختیار آنان قرار میدهد تا نگرانیهای احتمالی کاهش یابد.
وی بر اهمیت همکاری بین استانها و نقش بخش خصوصی در توسعه اقتصادی کشور تأکید کرد.
معاون دیپلماسی وزارت خارجه افزود: وزارت خارجه آماده است تا در راستای حل مشکلات بخش خصوصی نقشآفرینی کند و اعتماد به این بخش را تقویت نماید.
مهاجر ضمن اشاره به توافقهای ترخیصی و آزاد تجاری با کشورهای اوراسیا و توسعه بازارهای صادراتی، بر تسهیل تجارت و کاهش تعرفهها تأکید کرد.
وی خاطرنشان کرد: کشورمان در حال گسترش همکاریهای اقتصادی با عراق، افغانستان، عمان و کشورهای حاشیه خلیج فارس است و وزارت خارجه پیشرو در این زمینهها است.
معاون دیپلماسی وزارت خارجه افزود: هدف نهایی، تقویت بخش خصوصی و کاهش وابستگی به بخش دولتی است، تا جایی که مقام معظم رهبری بر اهمیت بخش خصوصی تأکید کردهاند.
مهاجر در پایان گفت: وزارت خارجه آماده است تا با کمک به فعالان اقتصادی، موانع آنها در داخل و خارج کشور را برطرف کند و در مسیر توسعه اقتصادی کشور همراه و پشتیبان آنان باشد. همچنین، مسابقات و اجلاسهای منطقهای در آینده نزدیک فرصتهای جدیدی برای گسترش روابط و تجارت ایران فراهم خواهد کرد.
تأکید بر اهمیت حضور فعال سرمایهگذاران در همایشها
اسفندیار شاهمنصوری، معاون توسعه اقتصادی و سرمایهگذاری دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد، در سخنانی ضمن قدردانی از حضار و دستاندرکاران نشست دیپلماسی اقتصادی استانی به اهمیت برگزاری این رویداد اشاره کرد.
وی ضمن تشکر از وحید جلالزاده معاون کنسولی، مجلس و ایرانیان وزارت خارجه ایران در برگزاری این نشست، از حضور سعید عراقچی وزیر امور خارجه در این همایش قدردانی کرد.
معاون توسعه اقتصادی و سرمایهگذاری دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد بر اهمیت این رویداد به عنوان نخستین همایش در نوع خود که با حضور سفرای کشورهای همسایه و مقامات ارشد وزارت امور خارجه برگزار شد، اشاره کرد.
شاهمنصوری ابراز کرد: هدف از برگزاری این همایش فراهم کردن فرصتهای سرمایهگذاری و همکاری اقتصادی مستقیم با فعالان اقتصادی کشورهای همسایه است.
وی با بیان اینکه حدود ۵۰ معاون و مدیر عالیرتبه از مناطق آزاد و ویژه اقتصادی کشور در این رویداد شرکت داشتند، بر اهمیت نشستهای دیپلماتیک و تجاری در تقویت روابط و فرصتهای سرمایهگذاری تأکید کرد.
معاون توسعه اقتصادی و سرمایهگذاری دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد افزود: برای بهرهبرداری بهتر از این ظرفیتها، برنامهریزی برای برگزاری رویدادهای مشابه در مناطق مرزی مانند ارس، ماکو و چابهار صورت گرفته است.
شاهمنصوری از وجود موانع و کمبودهای موجود در فضای گفتمانهای منطقهای و عدم آگاهی کافی فعالان اقتصادی نسبت به مزایای مناطق آزاد، انتقاد کرد و خواستار توجه بیشتر نهادهای دولتی، بهویژه وزارت امور خارجه، به انعکاس و ترویج فرصتهای سرمایهگذاری و زیرساختهای این مناطق شد.
وی در پایان ضمن ابراز خوشبینی به آینده همکاریها، از تلاشهای سید عبدالرسول مهاجر، معاون وزیر امور خارجه، برای تسهیل مسیر جذب سرمایهگذار و توسعه اقتصادی تقدیر و خواستار بهرهبرداری حداکثری از ظرفیتهای این وزارتخانه در هفتههای آینده شد.
معاون توسعه اقتصادی و سرمایهگذاری دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد همچنین بر اهمیت حضور فعال سرمایهگذاران در همایشها و نقش آن در نشان دادن اراده ملی و حمایت از سرمایهگذاران تأکید کرد.
انتهای خبر/۲۲۴۲۲۴
درباره نویسنده
لینک کوتاه خبر
نظر / پاسخ از
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!