حالت تاریک
چهارشنبه, 15 بهمن 1404
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن پایگاه خبری تحلیلی شیرازه هستید؟
ترامپ بدون مجوز کنگره نمی‌تواند وارد جنگی شود
استاد مطالعات جهان دانشگاه تهران:

ترامپ بدون مجوز کنگره نمی‌تواند وارد جنگی شود

استاد مطالعات جهان، با اشاره به درک نادرست از سازوکار تصمیم‌گیری در ایالات متحده تأکید کرد: برخلاف تصور رایج، رئیس‌جمهور آمریکا اختیار مطلق ندارد و بدون مجوز کنگره نمی‌تواند وارد جنگی پرهزینه، به‌ویژه علیه ایران، شود.

به گزارش خبرنگارگروه سیاسی پایگاه خبری تحلیلی «شیرازه»، فواد ایزدی، در شانزدهمین نشست سالانه اندیشمندان و استادان درس انقلاب اسلامی دانشگاه‌های کشور که امروز در آستان مقدس حرم شاهچراغ علیه‌السلام برگزارشد، با اشاره به تحولات اخیر روابط ایران و آمریکا، تأکید کرد: برای تحلیل درست رفتار ایالات متحده، باید ساختار حکمرانی و تصمیم‌سازی در آمریکا را به‌درستی شناخت و از نگاه‌های ساده‌انگارانه درباره نقش رئیس‌جمهور آمریکا پرهیز کرد.

وی با بیان اینکه «رئیس‌جمهور آمریکا پادشاه یا دیکتاتور نیست»، گفت: برخلاف تصور رایج، ترامپ به‌تنهایی قادر به آغاز هر نوع جنگی نیست و قانون اختیارات جنگ، نقش کنگره و نهادهای حقوقی و اطلاعاتی آمریکا، قدرت رئیس‌جمهور را به‌شدت محدود می‌کند.

 استاد مطالعات جهان دانشگاه تهران با تشریح قانون اختیارات جنگ آمریکا افزود: طبق این قانون، رئیس‌جمهور تنها در صورتی می‌تواند بدون مجوز کنگره وارد درگیری نظامی شود که جنگ کم‌هزینه و کوتاه‌مدت باشد؛ اما اگر هزینه انسانی و مالی بالا برود، دولت آمریکا ناگزیر به اخذ مجوز از کنگره است؛ مجوزی که در شرایط فعلی، به‌ویژه درباره ایران، در کنگره آمریکا وجود ندارد.

ایزدی با اشاره به جنگ احتمالی علیه ایران تصریح کرد: اگر حمله به ایران به جنگی منطقه‌ای تبدیل شود و پایگاه‌ها و نیروهای آمریکا در منطقه در معرض خطر قرار گیرند، نهادهای اطلاعاتی آمریکا ناچار خواهند شد هزینه بالای انسانی را گزارش دهند و در این صورت، قانون اختیارات جنگ فعال شده و دست رئیس‌جمهور برای اقدام نظامی بسته می‌شود.

وی یکی از دلایل تمایل اخیر آمریکا به مذاکرات دیپلماتیک را مسائل داخلی ایالات متحده دانست و گفت: آغاز روند مذاکره، به رئیس‌جمهور آمریکا این امکان را می‌دهد که در صورت شکست دیپلماسی، افکار عمومی و کنگره را برای گزینه نظامی آماده کند؛ هرچند این مسیر نیز با موانع جدی حقوقی و سیاسی مواجه است.

این استاد دانشگاه با تأکید بر نقش نهادهای اطلاعاتی آمریکا اظهار داشت: در ساختار حکمرانی آمریکا، پیش از هر جنگی، گزارش‌های «هزینه ـ فایده» به کاخ سفید و کنگره ارائه می‌شود و اگر این گزارش‌ها نشان‌دهنده تلفات قابل‌توجه نیروهای آمریکایی باشد، رئیس‌جمهور حتی در صورت تمایل شخصی، امکان اقدام نظامی را نخواهد داشت.

ایزدی با اشاره به تجربه‌های تاریخی از جمله ونزوئلا و همچنین اعترافات جورج بوش پسر درباره ایران، خاطرنشان کرد: بسیاری از طرح‌های جنگ‌طلبانه آمریکا نه با تغییر موضع سیاسی، بلکه با گزارش‌های اطلاعاتی و حقوقی داخلی خود آمریکا متوقف شده‌اند.

استاد مطالعات جهان دانشگاه تهران، قدرت بازدارندگی نظامی ایران را عامل کلیدی در جلوگیری از جنگ دانست و افزود: اگر نهادهای اطلاعاتی آمریکا به این جمع‌بندی برسند که حمله به ایران هزینه انسانی سنگینی برای آمریکا دارد، جنگی رخ نخواهد داد؛ اما اگر تصور کنند هزینه‌ها پایین است، احتمال تکرار حمله وجود دارد.

وی همچنین افکار عمومی داخل آمریکا را یکی از مؤلفه‌های مهم بازدارنده عنوان کرد و گفت: هیچ جنگی در تاریخ آمریکا بدون همراهی اولیه افکار عمومی آغاز نشده و شکل‌گیری جریان‌های ضدجنگ، به‌ویژه در دانشگاه‌ها و در حمایت از فلسطین، ظرفیت مهمی برای مهار سیاست‌های جنگ‌طلبانه آمریکا است.

ایزدی در پایان تأکید کرد: راهبرد آمریکا در منطقه، تضعیف و در نهایت تجزیه ایران است و ادعای «تغییر رفتار» در واقع همان «تغییر حکومت» محسوب می‌شود. از این‌رو، شناخت دقیق ساختار حکمرانی آمریکا، حفظ توان بازدارندگی و کار جدی بر افکار عمومی جهانی و داخلی آمریکا، از الزامات امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران است.

انتهای خبر/224224

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!