کد خبر: ۱۶۰۶۶۴
تاریخ انتشار: ۰۹:۰۴ - ۰۳ شهريور ۱۴۰۲
جمعه‌های مهدوی؛

وظایف فردی منتظران ظهور

توجه به برخی از ویژگی های امام زمان (عج) بسیار حائز اهمیت است چرا که شناخت این ویژگی ها مشی ما نسبت به حضرت را روشن می‌کند.
به گزارش خبرنگار گروه فرهنگی پایگاه تحلیلی خبری شیرازه، حجت الاسلام و المسلمین محمدحسین حدائق؛ قائم مقام بنیاد و موسسه فرهنگی حضرت مهدی موعود عج در ادامه سلسله مباحث مهدویت و با اشاره در حوزه وظایف فردی منتظران ظهور،طی یادداشتی عنوان کرد:

 توجه به برخی از ویژگی های امام زمان (عج)  بسیار حائز اهمیت است چرا که شناخت این ویژگی ها مشی ما نسبت به حضرت را روشن می‌کند.

یکی از نکاتی که در مورد امام زمان عج  باید توجه داشت آن است که بیعت احدی بر گردن ایشان نیست. به تعبیر امروزی، حضرت با کسی پیمان برادری نبسته و به کسی چک سفید نداده است؛ به همین دلیل زمانی که قیام می کنند ملاحظه هیچ ظالم طغیان‌گری را نخواهند کرد.

حضرت این ویژگی را از داوود پیامبر به ارث برده‌اند و مانند ایشان مأمور به باطن هستند؛ البته امام در ابتدای امر، مردم را به راستی و درستی و پیوستن به شریعت دعوت می‌کنند اما به کسانی¬که در مقابل حقیقت مقاومت کنند، تعهدی ندارند. علی (ع) می فرمایند:
«اِنَّ القائِمَ مِنَّا اِذا قامَ لَمْ یَکُنْ لِاَحَدٍ فِی عُنُقِهِ بَیعَهٌ فَلِذلکَ تُخفَی وِلادَتُهُ وَیَغیبُ شَخْصُهُ»

قائم (عج) از ما است و هنگامی که قیام می‌کند بیعت هیچ کس بر گردن او نیست. به همین دلیل ولادتش مخفی و خودش غایب از انظار است.

با این وصف، امام ملاحظه هیچ ستمگر و طاغوتی را نخواهند کرد و با متمرّدین برخورد می کنند. امام زمان عج پس از ظهور، منتقم خون یکایک شهدا بوده و هیچ معامله ای با ظالمان و ستمگران نخواهند داشت؛ به همین دلیل عدالت گستری در زمان ایشان معنای واقعی خود را به نمایش خواهد گذاشت.

چنین موقعیتی برای انبیا و اولیا الهی فراهم نبود و آ‌یا مجبور بودند شرایط را تحمل کنند و یا سکوت می کردند. حتی در مواردی، از روی تقیه مجبور بودند در نماز، به ظالمان عصر خود اقتدا کنند و یا در ظاهر خلافتشان را بپذیرند.

همین جا نقطه وصل این ویژگی امام زمان عج با وظایف فردی منتظران است. ظلم در محدوده وسیعی از رفتارهای انسان تعریف می‌شود که اقسام آن ـ اعم از ظلم به نفس، ظلم به دیگران، ظلم به خدا و ظلمی که حاکمان مرتکب می شوند ـ می تواند سرنوشت انسان را تغییر دهد. امام زمان عج برای برقراری عدالت و تأسیس مدینه فاضله قیام می کنند و مصداق کامل آن در محو همه مراتب ظلم متبلور می شود.

انسانی که به دنبال انجام وظایف فردی خود در عصر غیبت است باید به گونه ای رفتار کند که در این محدوده‌ وسیع قرار نگیرد یا به عبارت بهتر، ظالم نباشد. بدین ترتیب هم از غضب حضرت در امان می‌ماند و هم با بسط عدالت ـ هرچند محدود ـ گامی در جهت پیشبرد آرمان امام زمان عج برداشته و ان‌شاءالله لبخند رضایت را بر لبان مبارک ایشان خواهد نشاند.

آخرین میراث‌دار انبیاء (عج)

اما یکی دیگر از ویژگی‌های امام زمان(عج) این است که میراث همه انبیاء نزد ایشان است.

 رسول گرامی اسلام عج می فرمایند: «اَلمَهدیُّ مِن وُلدِی … تَکونُ لَهُ غَیبَهٌ وَ حیرَهٌ تَضِلُّ فِیهَا الأُمَمُ یَأتِی بِذَخیرَهِ الأَنبیاء علیهم‌السلام فَیَملَؤُهَا عَدلاً وَ قِسطاً کَما مُلِئَت جوراً وَ ظُلماً» .

مهدی از فرزندان من است از برای او غیبتی است و در این غیبت مردم دچار حیرتی می شوند که امت ها در آن گمراه می شوند. او با میراث انبیا می آید و زمین را پر از عدل و داد می‌کند همچنان که پر از رنج و ستم شده است.

یکی از مصادیق این گمراهی آن است که برخی می گویند: اگر امام زمانی هست، چرا باید غایب باشد؟ این تردید که عوامل مختلفی دارد، سرآغاز گمراهی بزرگ و ضلالت ابدی انسان می شود.

 اساس ظهور امام زمان عج بر اجرای عدالت است. عدالت یعنی "وضع الشیء فی موضعه” هر چیزی در جای خود قرار بگیرد. اگر هر کسی به حق خودش راضی باشد عدالت برقرار می‌شود. در مقابل، ظلم یعنی قرار نگرفتن اشیا در جای خاص خودش.

در زمان ظهور امام زمان عج ، هر کسی به حق خودش خواهد رسید و در جایگاهش قرار می گیرد. وقتی در یک جامعه عدالت گسترش پیدا کند، آرامشی ایجاد می‌شود که در نتیجه مردم به دین، معرفت و حقیقت روی می‌آورند. وقتی مردم ببینند که در سایه دین و با حضور رهبران دینی، حق آ‌ها ضایع نمی شود و هر کسی به حق خود خواهد رسید، به ارزش وجود امام معصوم پی خواهند برد.

این امر یکی از وظایف منتظران را تبیین می کند. به طور عادی طبع انسان به انتظاری که بی پایان به نظر برسد، تمایل ندارد؛ از این رو کسانی که مراتب و مدارج ایمان را طی نکرده باشند و در قلب خود نقاط تاریک باقی گذاشته باشند، با طولانی شدن زمان انتظار، مأیوس می شوند.
تنها راه تحمل این انتظار کشنده، ایمان راسخ و راستین به بیانات ائمه هدی (ع) است. بنا به دستورات نبی گرامی اسلام ص و اهل بیت مکرم ایشان، ایمان باید از سر منطق و عقل باشد و تبعیت کورکورانه در آن راه ندارد؛ یعنی یک مسلمان پس از آنکه از روی عقل و منطق به وجود خداوند و لزوم بعثت انبیا و تعیین امام و صدق گفتار ایشان پی برد، باید سخنانشان را هر چند از ابعاد و زوایای آن آگاه نباشد ـ بپذیرد. با همین تفسیر، مؤمنان راستین، از انتظار، خسته و مأیوس نمی‌شوند.

انتهای پیام/224224
نظرات بینندگان